مقاله "بهبود عملکرد خواندن از طریق مداخلات دیداری"

نویسندگان: سیده سارا آقایی ثابت و همکاران

هدف: تعدادی از پژوهش ها نشان داده اند که مشکلات خواندن با نارسایی های دیداری مرتبط است، اما پژوهشهایی که به تأثیر مداخلات دیداری بر عملکرد خواندن (صحت خواندن، نوع و تعداد اغلاط خواندن و درک مطلب) پرداختهاند اندکاند و نتایج آنها نیز متناقض. هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیرات احتمالی مداخلة دیداری بر عملکرد خواندن در گروهی از دانش آموزان مبتلا به مشکلات خواندن و واجد نارسایی کارکردهای بینایی است.

 روش: در این پژوهش که طرح آن از نوع شبه آزمایشی با گروه آزمایش و گواه است، پس از ارزیابی بینایی، 10 نفر از کودکان مبتلا به مشکل خواندن که واجد نارسایی کارکردهای بینایی بودند به عنوان گروه آزمایش و 10 نفر از خوانندگان ماهر که از نظر بینایی نیز سالم بودند ، به عنوان گروه گواه انتخاب شدند.

پس از ارزیابی عملکرد عمومی شناختی، مهارتهای خواندن و کارکردهای پایة بینایی هر دو گروه، گروه آزمایش تحت

15 جلسه مداخلة دیداری قرار گرفت. پس از اجرای مداخلات، مجدداً همة آزمونها برای هر دو گروه اجرا شد و برای پیگیری دوباره، یک ماه بعد از پایان مداخله، کارکردهای پایة بینایی مورد سنجش قرار گرفت.

یافته ها: نتایج نشان دادند که در گروه آزمایش همزمان با بهبود کارکردهای پایة بینایی، توانایی صحت خواندن و درک مطلب به طور معنا داری ارتقا و تعداد غلطهای خواندن به طرز چشمگیری کاهش یافته است.

 نتیجه گیری: به نظر میرسد که مداخلة دیداری با بهبود بخشیدن به کارکردهای بینایی نارسا مرتبط با خواندن توانسته است سبب بهبود عملکرد خواندن شود؛ نتیجه اینکه مداخلة دیداری در بهبود خواندن مؤثر بوده است.از سوی دیگر، یافتههای این مطالعه تأثیر مداخلات دیداری بر مشکلات خواندن را نشان میدهد.

کلیدواژه ها

: مهارتهای خواندن، مداخلة دیداری، کارکردهای پایة دیداری

دانلود مقاله بهبود عملکرد خواندن از طریق مداخلات دیداری

 فصلنامه تازه های علو م شناختی،سال 15 ، شماره 3، پاییز۱۳۹۲