شناخت احساسات و عواطف مبتلایان به لکنت
نویسندگان:
ماهان حیدری نصرآبادی
محمدکمالی
زهره آرانی کاشانی
فاطمه شیبانی
جهت دانلود متن کامل مقاله اینجا را کلیک کنید.
چکیده
هدف: ناتوانی و تکرار شکستها در ارتباطات اجتماعی و ناامیدی حاصل از آن تحت تأثیر احساسات و عواطف فرد مبتلا قرار دارد، که وی را از رسیدن به اهداف عالی و آرمانی مورد نظر در زندگی فردی باز خواهد داشت. از آنجا که پدیده عواطف و احساسات انسانی بسیار پیچیده و چند بعدی است، مطالعه آن در یک محیط غیرطبیعی تجربی دشوار است. هدف از مطالعه حاضر شناخت احساسات و عواطف در تجربه افراد دارای لکنت میباشد.
روش کار: پژوهش حاضر به شیوه کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی انجام شد. ۲۱ فرد بزرگسال مبتلا به لکنت، به صورت هدفمند انتخاب شدند و به روش بحث گروهی متمرکز مورد مصاحبه قرار گرفتند. گفتههای مصاحبه شوندگان در طول تمام جلسات ضبط شد و توصیف کلامی شرکت کنندگان به طور کامل نوشته شد. مضمونهای حاصل از تجربه افراد دارای لکنت نسبت به زندگی توام با لکنت به دست آمد. در آخرین مرحله با استفاده از روش ون مانن، اطلاعات به دست آمده طبقهبندی گردید و مورد بررسی و تجزیه و تحلیل کیفی قرار گرفت.
یافتهها: در بررسی حاضر، افراد دارای لکنت عواطف و احساسات خود را تحت تأثیر لکنت زبان میدانستند. این عوامل تحت مضمونی به نام "عواطف و احساسات" قرار گرفت. زیرمضمونهای حاصل از آن عبارتند از: خجالت، گناه، ناامیدی، ترس، عدم اعتماد به نفس، سرزنش خود، حقارت، خشم و ناراحتی و نگرانی دائمی که افراد شرکت کننده در تجربه زندگی با لکنت همواره با آن درگیر بودهاند.
نتیجهگیری: احساسات و عواطف فرد دارای لکنت و تعاملات اجتماعی، چرخهای را تشکیل میدهد که به طور مداوم لکنت و احساسات فرد و روابط بین فردی را تحت تأثیر قرار میدهد. احساسات و عواطف منفی حضور اجتماعی فرد را محدود مینماید و منجر به افزایش لکنت میگردد.
مجله اختلالات ارتباطی گفتار و زبان،جلد اول، شماره 2، بهار 92